Diákélet

Baleset-megelőzés témakörben tartott előadást Pintér József rendőr főtörzszászlós a kollégium meghívására intézményünkben, aki 18 évig volt baleseti helyszínelő, ezt megelőzően motoros rendőr.
„ Ahol a média hírnek vége, ott kezdődik a balesethelyszínelők munkája” -mondta, és ma délután ebből kaptunk egy kis ízelítőt.
Szakkolis kirándulás 2024.május 25-26.
A kollégisták május 23-án Budapesten jártak, ahol az Uránia Nemzeti Filmszínházban megnézték az „Isten hozta őrnagy úr!” című filmet.
A vetítés előtt hasznos információt kaptak a Filmszínház múltjáról és jelenéről is. 
A tavasz eljövetelével a kollégium udvara is szépül, a kertészkedésben az Erdész úti kollégium lakói segítettek. 🌸🌺🌷
 
Intézményünk egyik fontos célja a környezettudatosságra  és környezetvédelemre nevelés.
Ha szelektíven gyűjtjük a hulladékot és közösen tisztítjuk meg környezetünket, már sokat teszünk ennek érdekében.
Ezért áprilisban kesztyűt, zsákot ragadtunk és összegyűjtöttük a szemetet az iskola és a két kollégium körül.
 

Március 25-én Györgyi-Ambró Gergő, a Magyar Természetvédők Szövetségének munkatársa járt iskolánkban. A Zöld Európa Környezetvédelmi Oktatási Program keretében szemléletformáló foglalkozást tartott két kollégiumi csoportnak is. Az érdeklődő diákok ügyesen válaszoltak a kvíz kérdésekre, majd interaktív előadásra és egy szituációs játékra is sor került.

 
Nehezen találni olyan gyermeket és felnőttet, akinek ismeretlen Maugli története. A dzsungel könyve című családi musicalt március 20-án tekintették meg a kollégisták az egri Gárdonyi Géza Színházban.
Az előadás előtt a főszereplővel is megismerkedhettek a diákok.
 

 

Intézményünkben hagyomány, hogy minden tanév második félévének elején megrendezzük a kollégiumi „Ki mit tud?” – ot, így volt ez idén februárban is. A 2024 – es tehetségkutató versenyen iskolánk diákjai különböző művészeti területeken mutatták meg kreativitásukat, egyéni tehetségüket. A délután folyamán – többek között – láthattunk, hallhattunk hangszeres zenét, verset és táncot is. A műsor végén szakmai zsűri értékelte a produkciókat, melyek közül Erdei Marcell (11.c) versmondását illetve Balázs Martin (12.b) és Sárközi Vajk (9.c) „Kalotaszegi legényes” előadását ítélték a legjobbnak.

 
Októberben elindítottuk a diákok számára vonzó tanórán kívüli sportfoglalkozásokat, mint például lövészet, íjászat, darts, röplabda és foci.
A kollégiumban az első félévben asztalitenisz, fekvenyomó és házi sakk versenyt szerveztünk, ezeket a bajnokságokat értékeltük január végén.
 
Téli sportok
Az idei tél sem múlt el anélkül, hogy ne túrázzunk Kékesen, ehhez egy egy szép havas délutánt választottunk.
A téli sportok szerelmesei még a korcsolyapályát is meglátogatták Gyöngyösön.
 

 

A 8-as csoport decemberi foglalkozásán karácsonyra készítettek a kollégisták ajándékot. Méhviaszgyertyát mártottak és méhviasz műlépből gyertyát hajtottak. 

 

 

December 14-én a Vadas Jenő Kollégium Egészségnapot szervezett.

A kollégisták gyümölcssaláta recepteket hoztak erre a szürke, téli délutánra és elkészítés közben az egészséges táplálkozásról beszéltek. Az értékelés után jóízűen elfogyasztották a remekműveket.
A 8 kollégiumi csoport közül az 1. 3. és 7. csoport bizonyult a legjobbnak! 
 
 

December 5-én este a Télapó meglátogatta mindkét kollégium lakóit. Természetesen a sétát a lányoknál kezdte, majd felsétált az Üdülősorra is. Ezzel elkezdődött a karácsonyi várakozás időszaka. Szorgalmas kollégistáink feldíszítették intézményünk fenyőfáját is.

 

A novemberi környezetvédő napok keretén belül szemetet szedtünk és szebbé tettük mindkét kollégium környékét.

 

Iskolánk egyik legszebb hagyománya a 9. évfolyamosok/elsősök avatása.
Ilyenkor a tanulók megfogadják, hogy munkájukat mindenkor becsülettel és a legjobb tudásuk szerint végzik. A tanárokat és oktatókat tisztelik és az adott utasításokat betartják.
Megígérik, hogy tudatos tanulással készülnek arra, hogy a magyar erdészek és vadgazdák társadalmának megbecsült tagjai lehessenek.

 

Október 18-án hat csapat nevezett a hagyományos szakképző intézmények közötti Vadas Jenő Labdarúgó Kupára.
Intézményünkből 3 csapat is nevezett az Erdész úti, az Üdülősor úti és a Hanák Kolos Kollégiumból. Eljöttek a gyöngyösi Kolping Katolikus Szakiskola, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Középiskola és a József Attila Technikum és Szakképző Iskola tanulói. A fiúk félelmet nem ismerve mentek bele az ütközésekbe és jól keverve a játékot szép futásokkal, jó passzokkal szórakoztatták a szurkoló közönséget.

 

Október 3. hetében intézményünk megrendezte a Vadas Napokat. Ebből az alkalomból a kollégium Vadas vetélkedőt szervezett és különböző színvonalas előadásokat látogattak meg a kollégisták.

 

 

Az október 7-ei hétvégén kétnapos szakkollégiumi kirándulást szerveztünk.
Az első napot Sopronban, a második napot Bécsben töltötték a kollégisták.

 

Október 5-én az egri Gárdonyi Géza Színházban jártunk. A házasságszerző (Hello Dolly!) című komédiát tekintettük meg.

 

Szeptember 28-án a 2. számú kollégiumi csoport Gyöngyösre látogatott a Szent Bertalan Kincstárba. A szép őszi idő még a fagylaltozást is lehetővé tette a kollégisták nagy örömére.

 

Szeptember 20-án fafaragó kiállításon jártunk.

 

Szeptember 15-én „ODAFORDULÓ”  prevenciós napon vett részt a Vadas Jenő Tehetséggondozó Szakkollégiumból egy csapat.
A diákok játékos feladatokon keresztül ismerkedtek meg Gyöngyös város drogstratégiájával ezen a tematikus napon és közösen dolgoztak ki megoldási javaslatokat.

 

Szeptemberben a kollégisták Juhász Katalin tanárnő vezetésével több ízben is ellátogattak a Vachott Sándor Városi Könyvtárba. Részt vettek a Kamasz Olvasóklub programjain és teljesítették a Nagy Népmese Kihívást.

 

Gólyatábor képekben
2023. augusztus 29-31.

 

2023/2024 tanév

 

Május 13-án és 14-én megrendeztük a tavaszi szakkollégiumi hétvégét.
Szombaton a kollégisták ellátogattak a Magyar Természettudományi Múzeumba és a Fővárosi Állat és Növénykertbe, vasárnap pedig a Siroki vár és a Recski tábor megtekintése volt a program.

Április 18-án a nemzetközileg elismert makrofotós, Potyó Imre látogatott a Vadas Jenő Tehetséggondozó Kollégiumba és bemutatta a makro-világ törékeny mivoltát barlangokban, erdőkben, vizes tájakon.
Sok-sok türelemmel készített képeit, nagy műgonddal elemezte a kollégistáknak. Akik élvezettel hallgatták a „csodát”. Nemcsak a technikáról, vakukról, fényekről, megvilágításról kaphattak ismereteket, hanem minden egyes fotójához elmesélte a készítésének történetét, körülményeit, nehézségeit is.

 

Büszkék vagyunk Balázs Martin és Kustor Zsombor 11. b osztályos tanulókra, akik 2023. április 17-én az Egri Kulturális és Művészeti Központ szervezésében megvalósult MIÉNK A TÉR ÖSSZMŰVÉSZETI FESZTIVÁLON néptánc és népzene kategóriában ARANY minősítést kaptak!

 

Március 30-án a Vadas Jenő Tehetséggondozó Szakkollégium színházkedvelő csapata a Nemzeti Színházba látogatott.
Megtekintették Aleksandar Popovski rendezésében, Moliere drámáját. A Don Juan előadás előtt vezetéses látogatáson pár kulisszatitkot is megismerhettek a diákok.

Március 21-én Virág Vivien tartott egy előadást a kollégiumban. Vivien szívesen jött hozzánk, mert intézményünkben végezte középiskolai tanulmányait. A soproni egyetem elvégzése után erdőmérnökként már hasznos tanácsokat adott a leendő erdészeknek. Előadásán nem csak a technika bemutatása dominált, hanem a hosszú évek óta űzött vadfotózás s természeti képek, virágok kerültek előtérbe. A diákok, elsősorban a fotózás kedvelői új ismeretekkel gazdagodtak az állatok viselkedését illetően, valamint a napszakok fontosságáról, cserkelésről, illetve a fények szerepéről itt is kaptak egy átfogó bemutatót.

 

A tavaszi környezetvédelmi hét keretében megtisztítjuk az iskola és a kollégium épülete melletti területet.

Március 15-én Kovács Attila tanár úr néhány tanulóval ellátogatott a városi megemlékezésre.

 

Február 21-én a kollégiumban előadást tartott Kalácsi René építészmérnök, aki aki sajátos látásmódján keresztül technikai újdonságot mutatott be.
A 360-fokos, azaz teljes panorámát nyújtó gömbkamerát mutatta be a kollégistáknak, amivel bárki kedvére feszegethette a fizika s a technikai rendszer határait.Beszélt a drónok működéséről és alkalmazásáról is. Mindemellett sok-sok fényképet láthattunk, melyek egy új megközelítésben mutatták be a fotózás világát.

 

Nagyon sok tehetséges diák tanul Mátrafüreden.
Február 7-én Ki Mit Tud? vetélkedőt rendezett a Vadas Jenő Szakkollégium.
Íme néhány kép a fellépőkről, akik szavaltak, táncoltak és hangszeren játszottak. A műsorszámokkal egy kellemes délutánt szereztek a kollégium lakóinak.

 

Élvezzük a telet, a hideget és havat, szeretjük a téli sportokat.

 

2022. december 14-én a Vadas Jenő Tehetséggondozó Szakkollégium megrendezte az Egészségnapot. Az Erdész úti és Üdülősor úti kollégiumból nyolc csoport jelentkezett, hogy látványos és kreatív, mindamellett ehető csodákat készítsen zöldségekből és gyümölcsökből. A munkálatok végén a Diákönkormányzat értékelte a produktumokat, s persze a jutalom is egészséges és ehető volt.

2022. december 11-én Bécsbe látogattak a kollégisták.
A nap első felében a mintegy 10 emeletes Tengerek Háza megtekintése szerepelt a programban. A tanulók alulról felfelé haladva járták végig az egyes szinteket, melyek téma és állatfajok szerint vannak berendezve. A 2 órás nézelődés során szemügyre vették a Földközi – tenger és az Atlanti – óceán halait, többek között a cápafajokat. A halakon kívül teknősök, kígyók, pókok, rákok, ízeltlábúak, hüllők, majmok s különféle szabadon repülő madarak is élnek a torony falain belül.
Délután az óriási tradíciókkal rendelkező bécsi adventi vásár forgatagában merült el a csapat néhány órára.
Köszönjük a kísérő pedagógusoknak Papp Hajnalka tanárnőnek, Misuta János és Kovács Attila tanár uraknak a szervezést.

December 6-án az Erdész úti és Üdülősor úti kollégiumban is járt a Mikulás.
Devecseri László: Jön a Mikulás (részlet)
„Rénszarvasok húzzák szánját,
hó csipkézi a bundáját.
Kövér puttony van a vállán,
hópihe ül a szakállán.”

Magyarország második leggazdagabb egyházi gyűjteményét, a gyöngyösi Szent Bertalan plébániatemplom kincstárát látogatták meg kollégistáink november 10-én.

 

Szeptember és december között három alkalommal voltak a kollégisták színházban és a következő előadásokat nézték meg:
Sirály
Isten rabjai
Páratlan páros
Köszönjük a szervezést Juhász Katalin tanárnőnek!

 

2022. szeptember 23-án a kollégium csapata „Prevenciós Napon” vett részt Gyöngyösön, a Kapocs Ifjúsági Közösségi Tér szervezésében.
A diákok részt vettek egy drogprevenciós vetélkedőn, tájékoztatást kaptak az őket érő veszélyekről és kerekasztal beszélgetés alkalmával közös megoldást kerestek egy-egy problémára is.

 

2022. szeptember 21 – én a Vadas Jenő szakmai napok keretein belül rendeztük meg a tradicionális Vadas Kupa labdarúgó tornát.
A győztes csapat tagjai:
Csörgő Hunor, Széles Soma, Stíber Brendon, Sárik – Farkas Vince, Lakatos György, Molnár Gergő, Bodnár Károly, Csabai Ákos, Molnár Kornél

Beszámoló

 

A Vadas Jenő Szakmai Nap keretében kollégiumi közösségünk 2022. szeptember 20-án megrendezte a hagyományos Vadas Jenő vetélkedőt.
Köszönjük szépen Holló Eszter tanárnő koordináló tevékenységét és a következő tanulók munkáját, akik a játékos feladatokat összeállították:
Furis Hanga Lilla, Kìn Dorka, Varga Viktória, Kovács Patricia, Bartus Zita, Szabó Daniella, Aux Bettina és Barna Enikő.
A versenyen több csapat is összemérte tudását és ügyességét, de a legjobbnak a következő három csapat bizonyult:
1. Aljas hetes
2. Egzotikus kókusztekercs
3. Pokolgèp
Gratulálunk!

 

Gólyatábor
2022. 08. 24-26.
Gólyatábori napló

 

 

2022/2023 tanév

Év végi jutalmazás

A II. félév házi bajnokságának és tisztasági versenyének értékelése képekben

 

Egy kellemes tavaszi délután a Tiszánál.
Köszönjük a szervezést Juhász Katalin tanárnőnek!

Sikeres volt a környezetvédelmi hét 🌳🌿
A Vadas Jenő Tehetséggondozó Kollégium tagjai több köbméter szemetet szedtek össze az iskola és a kollégiumok épületei körül. Került a zsákba papírhulladék, PET-palack és lakossági hulladék is. A ragyogó napsütésben megtisztították még az iskola előtti parkot, az Erdész és Üdülősor utakat, a kiserdőt és a Kozmáry-kilátóhoz vezető utat is.

A Sissi életéről szóló romantikus regények és filmek után az egri Gárdonyi Géza Színház a 2020/2021-es évadban színpadra állította a szerencsés csillagzat alatt született ifjú hercegnő életét.
Ezt a romantikus táncjátékot nézték meg a kollégisták 2022. április 21-én 18.00 órakor. A kezdetben felhőtlenül boldog császárné és magyar királyné, szabadságra vágyó, mégis béklyóban vergődő, gondokkal terhelt élete elevenedett meg a színpadon előttük, amely a Genfi tó partján váratlanul tragédiába torkollott.

 

Szakkollégiumi hétvége – 1.nap

Élménybeszámoló

Szakkollégiumi hétvége – 2.nap

Szakkollégiumi hétvége – 3.nap

Gratulálunk iskolánk focistáinak, akik a Városi Teremlabdarúgó Tornán 2022. április 7-én veretlenül végeztek az első helyen! ⚽️🏆🥇👏💪
Csapattagok:
Mikuska Olivér, Fábián Csaba, Dobronyi Zsolt, Kovács Ákos, Gecse Kirill, Király Kolos, Csörgő Hunor, Tóth Ádám, Szabó Zsombor és Magyari Zoltán.
Köszönjük a felkészítők, Dobos László és Máté Pál Péter tanár urak munkáját! 👏

2022. március 30-án, Friedrich Dürrenmatt: A fizikusok című szatirikus vígjátékát nézték meg a kollégisták.
Mindenkinek nagyon tetszett a színdarab központi figurája, Möbius, a zseniális fizikus, aki a darabban nem veszi észre, hogy miközben igyekszik elrejteni veszélyes tudását, rászabadítja azt az emberiségre. Elgondolkodtató, érdekes előadás volt!

 

„Tudj élni!” című előadást tekintettek meg március 9-én a Vadas Jenő Kollégium diákjai. Csorba Katalin protokoll szaktanácsadó az alapvető illemtani és viselkedéskulturális ismereteket ötvözte néhány aktuális kérdéssel – pl. ismerkedés, randizás, vizsga illetve az öltözködés és stílus is szóba került.

48. Rákóczi Kupa, Kiskunhalas

Beszámoló

Mikulás – napok a Vadas Jenő Kollégiumban

Beszámoló

Környezetvédelmi nap
Iskolánkban a környezettudatosságra nevelés leginkább alkalmazott színterei a hagyományos tanórák és a tanórán kívüli foglalkozások.
A kollégiumban is a környezeti kultúrára szeretnénk nevelni tanítványainkat. A környezeti kultúra magában foglalja a környezet tényleges védelmét, így az eseménynaptárban foglaltak szerint, november elején környezetvédelmi hetet tartottunk.
Kesztyűt, zsákokat ragadtunk és összegyűjtöttük a szemetet, közösen megtisztítottuk környezetünket.

2021. október 21-én a kollégisták megnézték a TOXIKOMA című magyar drámát.
Herendi Gábor új közönségfilmje Szabó Győző azonos című önéletrajzi írásán alapul.
A képernyőn a két főhős, a drogos alfahím és az istent játszó pszichiáter egymásnak feszülése és baráttá válása elevenedett meg a diákok előtt.
A filmvetítést követő közönségtalálkozón az érdeklődők feltették a film kapcsán bennük felmerült kérdéseket, melyre Herendi Gábor, a rendező és Illés Gabriella producer válaszolt. A vendégek egy-két kulisszatitkot is elárultak a történet kapcsán a lelkes mozi látogatóknak.
Szervező: Juhász Katalin tanárnő

 

TerraPlaza Budapest

Beszámoló

 

Vadas Napok – 2021. október 14. ünnepélyes fogadalomtétel
„Fogadom, hogy munkámat mindenkor becsülettel és legjobb tudásom szerint végzem. Tanáraimat és oktatóimat tisztelem, útmutatásaikat követem, utasításaikat betartom.
Tudatos tanulással készülök arra, hogy a magyar erdészek és vadgazdák társadalmának megbecsült tagja lehessek, és alapos szakmai ismereteimmel, szorgalmas, jó munkámmal szolgálhassam hazámat. Őrködöm iskolánk becsülete felett és öregbítem hírnevét. Közösségünk aktív tagjaként ápolom, fejlesztem iskolai -, szakmai- és diákhagyományainkat.
Természeti kincseinket, az erdőt, mezőt, azok élővilágát, hagyományos és korszerű gazdálkodási környezetünket védem és ápolom. Az elődeink által teremtett értékeket megőrzöm, munkájukat korunk és jövendő követelményei alapján folytatom, hogy majdan az utókor tisztelettel emlékezhessen rám.
Üdv az erdésznek!
Üdv a vadásznak!

Vadas Kupa 2021

Beszámoló

Az iskolai VADAS NAPOK első rendezvényeként a Vadas Jenő szakkollégium 2021. október 12-én rendezte meg a hagyományos Vadas vetélkedőjét a 9. évfolyamos tanulóknak.
A gólyák közül 9 csapat nevezett a játékos versengésre, csillogtatta meg szakmai tudását és válaszolt az intézménnyel összefüggő helyismereti kédésekre.
Szervezők: Klacsanovszki Alexandra, Peska Beatrix, Drótos Viktória, Juhász Leila, Kecskés Fruzsina és Ficsór Fanni

 

Hatvani Évindító kupa 1. hely! Mert a fiúk verhetetlenek!
Legjobb kapus Gál Kornél, gólkirály Csörgő Hunor

Szeptember 30-án színházban jártak a kollégisták és egy 2 részes romantikus vígjátékot néztek meg.
A nagymama című darabot Csiky Gergely, a XIX. század utolsó harmadának legjelentősebb magyar drámaírója írta.

 

 

Szakkollégiumi hétvége – 2021. szeptember 25-26.

Szakkollégiumi kirándulás egy kollégista szemszögéből

 

2021/2022 tanév

2021. május 27-én mini labdarúgó kupát szervezett a Vadas Jenő Kollégium. A járványügyi intézkedések miatt nem a szokásos kollégiumok közötti labdarúgó mérkőzéseket játszották a csapatok, hanem a Mátra Erdészeti Technikum 6 csapata mérte össze tehetségét.

2020 február 20-án Egerben a XXIII. Heves Megyei Kollégiumi Kulturális Fesztiválon jártunk.
Eredményeink:
Lojek Máté Ady Endre: Harc a Nagyúrral című versét szavalta és 3. helyezett lett
Füredi vadászaink kürtjelekkel léptek fel, ők külön díjat kaptak.
….és akikre még büszkék lehettünk tegnap, iskolánk tanulói de a Hanák Kolos Kollégium lakói:
Mák József és Mák Dávid citerazenekar és Antal Eszter I. helyezett
Sági Sándor III. hely
Moravcsik István különdíjas saját versével

Hétvégi szakkollégiumi kirándulás — 2020. február 22-23.
Szombaton Poroszlón jártunk, vasárnap pedig a TerraPlaza-t látogattuk meg Budapesten.

Vadas Kupa 2019. ősz
A dobogó legfelső fokára az Üdülősori kollégium csapata állhatott, második helyen végzett az Erdész
utcai csapat, a bronzérmet pedig a Hanák Kolos Kollégium kollégistái hozták el.

2019. december – karácsonyi készülődés

Vadászati gyakorlat
Kollégistáink nyúl befogáson voltak 2019. nov. 30-án és dec. 01-jén Jászfelsőszentgyörgyön.

2019 október 22-én rendeztük meg a Vadas Jenő vetélkedőt a kollégiumban, ahol 9 háromfős csapat mérte össze tudását 5 állomáson.
A változatos és érdekes feladatokat a felsőbb éves kollégisták állították össze a már Vadas diákokká avatott 9. évfolyamos tanulóknak.
Az I. helyezett a Vadászok csoportja lett, akik a növényfelismerésen és a fa puzzle kirakásában messze a legjobbnak bizonyultak!

2019.11.22. Ünnepélyes átadó — A hiúz titkos élete

2019 augusztusi gólyatábor képekben

VADAS JENŐ ALAPÍTVÁNY-Adó 1%

Bankszámlaszám: 11739030-20011301

Az oldal üzemeltetője: Északi ASZC Mátra Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
Székhely: 3232 Gyöngyös - Mátrafüred, Erdész utca 11.
Telefon: (37)520-250
E-mail: titkarsag@matraszakkepzo.hu
Felnőttképzési engedélyszám: E/2020/000210
Felnőttképzési nyilvántartási határozat száma: B/2022/000340, B/2020/003187

matraszakkepzo.hu MINDEN JOG FENNTARTVA 2020

Impresszum

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési szabályzat

Tárhely szolgáltató

Együttműködő partnereink

Megszakítás