Projektjeink

NTP-INNOV-22-0112
„Tehetséggondozás a Vadas Jenő Kollégiumban”

GINOP-6.2.3-17-2017-00022
„A szakképző intézmények átfogó megújítása az alapkészségek fejlesztése és a lemorzsolódás csökkentése érdekében”

Cselekvési terv

KEHOP-5.2.2-16-2016-00048
FM ASzK – Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakképző Iskola és Kollégium épületenergetikai fejlesztése

A beruházás segítségével a külső határoló fal- és födémszerkezetek utólagos hőszigetelése, a nyílászárók korszerűsítése, a fűtési rendszerek korszerűsítése, valamint egy napenergiát hasznosító villamos energiát termelő napelem rendszer telepítése valósult meg.
A kivitelezési munkálatok 2019 márciusában fejeződtek be.
A beruházás teljes összege 329.096.819 Ft, a támogatás intenzitása 100%.
A fejlesztés eredményeként az AM ASzK – Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma biztonságosabb, egészségesebb, korszerűbb, környezetbarát intézményként működhet tovább.
Az KEHOP-5.2.2 konstrukció keretében megvalósított beruházás az NFSI Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft. által vezetett konzorciumi formában valósult meg.

KEOP-5.7.0/15.
Az FM ASZK – Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakképző Iskolája és Kollégiuma energetikai korszerűsítése

Az FM-ASZK-Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakképző Iskolája és Kollégiuma, mint Pályázó jelen projekt keretében intézményének kettő db épületét újította fel két megvalósítási helyszínen. Az érintett épületek: iskola főépülete, valamint a kollégium épülete. A beruházás keretében a főépület esetében nyílászárócsere, a kollégiumi épület esetében homlokzati fal-, lapostető szigetelés, valamint nyílászárócsere történt meg. A megvalósult beruházásokkal az energiahatékonyság növelés révén megtakarított energiahordozó mennyisége éves szinten várhatóan 1183 GJ/év. A beruházás teljes költsége: bruttó 149.512.089,- Ft, melyből a teljes összeg elszámolható. A támogatás mértéke 100 %. A kivitelezés mellett megvalósultak az egyéb kiegészítő szolgáltatások: közbeszerzés és szakmai
előkészítés, műszaki ellenőrzés, projektmenedzsment, kötelező tájékoztatás.

Erasmus+ program 2015-1-HU01-KA102-013426

Iskolánk 2015-ben eredményes pályázatot nyújtott be az Erasmus + program keretében.  Atámogatásnak köszönhetően 2016 és 2017 májusában tanulói mobilitás keretében 13-13 tanuló, 2016 augusztusában 17 tanár vehetett részt lengyelországi szakmai gyakorlaton.
A mátrafüredi intézménynek több éves kapcsolata van a leskói Zespół Szkół Leśnych iskolával, ahol szintén képeznek erdészeket. A korábbi évek hagyományához híven idén is részt vettek tanárjaink és diákjaink a külföldi iskolában gyakorlaton, tapasztalatszerzésen, de a lengyelek is ellátogatnak a mátrafüredi iskolába minden ősszel.

A kiutazásra a tanulókat az ágazati képzés 11. és a technikus képzés 13. évfolyamáról választottuk ki. Elsősorban olyan diákok kaptak lehetőséget, akiket tanulmányi eredményük, szakmai munkájuk alapján érdemesnek ítéltünk erre a jutalomra.
A lengyelországi utazás nagyon pozitív élmény volt tanárnak és diáknak egyaránt, akik a szakmai élmények mellett számos kulturális ismerettel is gazdagodtak. Szakmai programok keretében megismerték a leskói iskolát, tanulmányozták a lengyel erdészet működésének jellemzőit, jártak bölényrezervátumban, részt vettek csemetekerti, tanműhelyi gyakorlatokon, ellátogattak fűrészüzembe, döntési, gallyazási, darabolási munkálatokat végeztek. Kulturális programjaik is voltak: Auschwitz, Krakkó, a Schindler-gyár, a vielicskai sóbánya megtekintése, kirándulás Zakopane-ba. A kiutazás során Lőcse városát is érintették.
A fentiek eredményeként a diákok olyan fa- és egyéb növényfajokat ismertek meg, melyek hazánkban nem honosak. Termelési környezetben láthatták, gyakorolhatták szakmájuk gyakorlati fogásait. Mind a tanulók, mind a tanárok példát láttak arra, hogy az erdészeti tevékenység kiegészült a fafeldolgozással.
Az iskola és az erdészet közötti szoros kapcsolatnak köszönhetően az elméleti és a gyakorlati oktatás összehangolása maximálisan megvalósul, igazi példája ez egy jól működő duális képzésnek.

Határtalanul

A határon túli pályázat keretében 2 öt fős csoport érkezett iskolánkba a kézdivásárhelyi Gábor Áron Szakképző Líceumból. A líceum az elmúlt tanévben kezdett foglalkozni erdészeti szakmunkások képzésével, ezen a területen kevés tapasztalattal rendelkeznek. A csoport 2016. október 15-30-ig, két héten keresztül vett részt a gyakorlati oktatáson. A gyakorlati feladatok végrehajtása nemcsak iskolai, tanüzemi keretek között valósult meg, hanem ellátogattak arborétumokba, parkettagyárba, vadasparkokba és múzeumokba is. A tanulók a tanüzemi keretek között megszerzett ismeretek termelésben való hasznosulását is látták.
Mivel a programot mindkét intézmény szempontjából hasznosnak ítéltük meg, tervezzük a két iskola közötti nemzetközi kapcsolat továbbiakban való fenntartását is. A projekt megvalósítása során rengeteg fotó készült, amely az alábbi linken érhető el:

Mátrafüredi erdészeti szakgyakorlat – 2016

TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0964
„A VM Kelet-magyarországi Agrár-szakképző Központ alkalmazkodóképességének és képzési minőségének fejlesztése új köznevelési, pedagógiai tartalmak és módszertanok bevezetésével”

Záró konferencia 2015.03.19.

TÁMOP 2.2.3-09/1-2009-0014
„Munkaerő-piaci igényekhez alkalmazkodó FVM Alföldi Agrár-szakképző Központ fejlesztése”

VADAS JENŐ ALAPÍTVÁNY-Adó 1%

Bankszámlaszám: 11739030-20011301

Az oldal üzemeltetője: Északi ASZC Mátra Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
Székhely: 3232 Gyöngyös - Mátrafüred, Erdész utca 11.
Telefon: (37)520-250
E-mail: titkarsag@matraszakkepzo.hu
Felnőttképzési engedélyszám: E/2020/000210
Felnőttképzési nyilvántartási határozat száma: B/2022/000340, B/2020/003187

matraszakkepzo.hu MINDEN JOG FENNTARTVA 2020

Impresszum

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési szabályzat

Tárhely szolgáltató

Együttműködő partnereink

Megszakítás