Angol Nyelvi Kurzus

 

Északi Agrárszakképzési Centrum, Málta/2023.12.11-15./Angol nyelvi kurzus

HelyszínMálta

Időtartam: 2023.12.11-15.

Résztvevő: Juhász Katalin

Beszámoló:
Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy az Erasmus+ tanári mobilitás keretében Európa legdélebbi országában, Máltán (St. Juliens) tanulhattam egy hétig.
Az utazás előtt utánanéztem annak, hogy mit érdemes tudnom úticélunkról. Málta a Földközi-tenger közepén fekszik, területe jóval kisebb, mint Budapesté. A máltai szigetvilág hat szigete közül 3 lakott: Málta mellett Gozo és Comino.
Kíváncsian vártam a találkozást tanulótársaimmal, akik más-más országokból érkeztek a nyelvtanfolyamra. Az én célom az angol nyelvtudásom felelevenítése, a hallott idegen nyelv megértése, és szókincsem fejlesztése volt.
Repülővel érkeztem meg a szigetre, ahol már a reptéren vártak minket. Megkaptuk a nyelviskolai órarendet és elvittek a szállásra. Napi két angol óránk volt. A csoportomban volt japán, venezuelai, spanyol, líbiai, francia és török nemzetiségű tanuló is. Az összetett oktatási módszernek köszönhetően az órákon projektfeladatokat kaptunk, az órákat követően házi feladatok megoldását is elvárták. Folyamatosan volt lehetőség a szóbeli gyakorlásra, amitől magabiztosabbak lettünk az angol nyelven történő kommunikációban.
Szabadidőmben lehetőségem volt felfedezni a környezetet, a helyi kultúrát és az ott élők mindennapjait. Szállásunk Sliemaban volt. A nyelviskola innen kb. 2 kilométerre található, ahova egy jóleső tengerparti sétával jutottam el nap, mint nap. Érdekes volt a jobboldali közlekedés, óvatosnak kellett lennünk. Sliema eredetileg egy aprócska halászfalu, nevének jelentése béke, lakosa kb 17 ezer fő. Tengerparti fürdésre nem volt lehetőség, sem kijelölt hely, sem jó idő. Azonban jó volt hallgatni a tenger hullámzását, a zegzugos utcácskákban sétálni, a barokk és reneszánsz palotákat megcsodálni, illetve a katedrálisokat belülről is megnézni.
Az angoltudásomat a kirándulások alatt is sikerült használnom: kedden este a 2 különleges erődített várost: Senglea, Vittoriosa néztük meg, ahol az idegenvezető sokat mesélt nekünk Máltáról, a történelméről, és a lovagokról.
Szerdán nem volt tanítás, munkaszüneti nap volt Máltán a köztársaság napja miatt, ezért a 10 fős magyar csapattal kirándulni mentünk Rabat-ba. Először Medinát néztük meg. A város, ami fennmaradt falakkal van körülvéve, egy dombon áll, ahonnan szép kilátás nyílt a környékre. Medina egy szűk hídon keresztül közelíthető meg. Itt 300 ember lakik, ügyelnek a csend betartására is, ezért „Silent city”. A Trónok harca számos jelenetét itt vették fel.
A medinai körséta után sétáltunk egyet a rabatti-i adventi vásárban, majd egy jó kávé után Valletta-ba mentünk, ami Málta fővárosa 7000 fős lakosságával. Valletta 2018-ban kulturális főváros volt. A városlakók jelszava:” Úgy beszélünk, mint az arabok, úgy dolgozunk, mint a britek, de olasz kávét iszunk” Jó volt sajtokat, sonkákat, sajtkrémeket, pisztáciás ételeket kóstolni és olasz capuccino-kat kipróbálni.
Különleges és érdekes volt ez az út számomra, mert még soha nem voltam adventkor mediterrán déli országban. Tényleg igaz a mondás, hogy minden élménnyel több leszel.
Sokat adott ez az utazás! Nagyon köszönöm!

VADAS JENŐ ALAPÍTVÁNY-Adó 1%

Bankszámlaszám: 11739030-20011301

Az oldal üzemeltetője: Északi ASZC Mátra Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
Székhely: 3232 Gyöngyös - Mátrafüred, Erdész utca 11.
Telefon: (37)520-250
E-mail: titkarsag@matraszakkepzo.hu
Felnőttképzési engedélyszám: E/2020/000210
Felnőttképzési nyilvántartási határozat száma: B/2022/000340, B/2020/003187

matraszakkepzo.hu MINDEN JOG FENNTARTVA 2020

Impresszum

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési szabályzat

Tárhely szolgáltató

Együttműködő partnereink